Het begint als een flush, een tijdelijke roodheid na bijvoorbeeld het drinken van een glas rode wijn. Of na het eten van een pittig gerecht. Na verloop van tijd blijft de roodheid. Het kan zich zelfs uitbreiden en verergeren met bultjes en ontstekingen. 

Je huid ziet er rood en onrustig uit. Bij temperatuurwisselingen of andere triggers zoals pittig eten of het drinken van alcohol verergeren je klachten. Een vlindervormige roodheid ondermijnt jouw zelfvertrouwen. 

Vaak wordt het verward met acne of een allergische reactie. Een gevoelige huid, dat zeggen veel mensen ook. Maar klopt dat ook? Welke rol speelt voeding hierbij en hoe kan je het behandelen? 

Als huidprofessional weet ik hoe je rosacea aan kan pakken. Ook voor jou stel ik graag jouw persoonlijke succesformule samen. 

Het Dermapen traject geeft mooie resultaten bij rosacea en couperose. De combinatie van behandelingen in de salon en een goede skincare routine thuis versterken elkaar en zorgen voor een duurzaam resultaat. 

Je huid is kwetsbaar wanneer je rosacea hebt. Maar ook bij couperose ben je vaak extra voorzichtig met je huid. Dat begrijp ik helemaal. Daarom is er een gratis intake gesprek mogelijk. Zo kan je zonder verplichtingen je mogelijkheden in kaart brengen. 

Boek jouw vrijblijvende intake hier

Rosacea voor en na

Wil je meer weten over rosacea? Lees dan nog even verder

Bij inspanning is het normaal dat je huid rood kleurt. Doordat de ene huid dunner is dan de ander zie je roodheid ook sneller. Maar bij rosacea ziet je huid er ook zonder inspanning rood uit. Je huid is gevoelig en kan het branderig en geïrriteerd aanvoelen. In een later stadium zijn bultjes en ontstekingen te zien. 

Niet elke huid met roodheid is een huid met rosacea. Couperose is een voorstadium van rosacea. Maar niet elke couperose zal rosacea worden. Dit is mede afhankelijk van hoe goed jij voor je huid zorgt en welke erfelijke aanleg je hebt. Als huidprofessional kan ik je hierover adviseren.

Ook acne en rosacea worden nog wel eens met elkaar verward, zelfs door artsen. Als huidprofessional weet ik dat je bij acne altijd mee-eters ziet. En bij rosacea zie je dat niet. De blijvend verwijde bloedvaatjes zijn een typisch kenmerk van rosacea. Bij acne zal je dit niet snel zien. 

Oorzaak & stadia van rosacea

Er zijn meerdere stadia van rosacea. Hoewel deze in de medische wereld niet meer gebruik worden zijn de stadia voor mij een handig hulpmiddel om te bepalen wat ik wel en niet mag behandelen. Als huidprofessional mag ik alleen de gezonde huid behandelen. Wanneer jouw rosacea de ontstekingsfase bereikt moet ik je doorsturen naar een dermatoloog. Maar als huidprofessional kan ik heel veel doen om te voorkomen dat het zo ver komt. 

Stadium 1 kenmerkt zich door roodheid op de wangen en de neus. Soms doen het voorhoofd en de kin ook mee. Een vlindervorm is typerend voor rosacea. 

In het tweede stadium ontstaan bultjes, puistjes en verdikkingen. Bij het derde stadium zien we de huid nog meer verdikken. Met name rond de neus. 

Naast deze stadia op de huid kan rosacea ook in de ogen voorkomen. Dan spreek je van oculaire rosacea. 

De oorzaak van rosacea is onduidelijk. Een genetische aanleg speelt zeker mee. Maar ook voeding en lifestyle hebben een grote invloed. Ook wordt de demodex mijt in verband gebracht met rosacea. 

Wel is duidelijk welke zaken rosacea kunnen verergeren, de zogenaamde triggers. Het is handig om deze te vermijden. Dat heeft zeker een gunstige invloed op jouw rosacea. 

Rosacea triggers 

  • Temperatuurswisselingen
  • Zonlicht, de warmte en UV stralen beïnvloeden de rosacea negatief. Zonlicht zorgt voor vasodilatatie, bloedvatverwijding.
  • Emoties & stress
  • Huidverzorging met hoge concentraties werkstoffen
  • Bepaalde medicatie 
  • Alcohol, met name rode wijn
  • Warme dranken
  • Hormoonschommelingen (zwangerschap, overgang)
  • Sterk gekruid voedsel 
  • Histaminerijke producenten (zoals oude kozen, schimmelkazen, pinda’s, cashewnoten,pecannoten, gefermenteerde producten, tomaten, spinazie, voetjes, aubergine, pompoen, avocado, aardbeien, ananas,kersen,druiven,papaya,kiwi,frambozen,citrusvrucht, kerrie,kaneel,paprikapoeder, chilipeper, nootmuskaat, bier, rode wijn en vis, met name uit blik

Rosacea verminderen

Natuurlijk zijn er ook manieren om je rosacea te verminderen. Een goede huidverzorgingsroutine is hierbij onmisbaar. Gebruik zachte, ongeparfumeerde producten die de huideigen weerstand verbeteren. Wees voorzichtig met scrubs, peelings en diepreinigend maskers. Kies liever voor herstellende en verzachtende varianten. Bescherm je huid overdag met een dagelijkse zonbescherming, liefst spf 30. Let ook goed op de houdbaarheid van je producten, check dit regelmatig. En laat je niet leiden door claims als ‘hypoallergeen’, “Ph neutraal’ en ‘dermatologisch getest’. Dat zegt niet veel en biedt al helemaal geen garantie voor jouw gevoelige huid. 

Met voedingssupplement ondersteun je je huid extra. Je huid heeft immers 2 kanten, de binnen- en buitenkant. Door Omega 3 vetzuren te suppleren ondersteun je je lichaam en je huid bij ontstekingen. Daarnaast zijn er veel antioxidanten, vitamines en mineralen die je huid kunnen ondersteunen.

Denk je dat je rosacea hebt en wil je hiervoor persoonlijk advies? Ondanks dat je al van alles hebt geprobeerd, krijg je je klachten niet onder controle? 

Boek nu jouw eerste afspraak. Als huidprofessional begeleid ik je naar een gezonde huid. 

Fabels over rosacea

Rosacea ontstaan niet door het gebruik van alcohol. Alcohol kan de klachten wel verergeren. Het heeft ook niets te maken met verlegenheid en het blozen waar je dan last van kan hebben. Ook is rosacea geen gevolg van slechte hygiëne. En nee, het is ook echt niet besmettelijk.